Yaklaşık 80 çeşidi bulunan Fasülye, bütün baklagiller içinde en çok tüketilen tahıllardan biridir. Dünyada başta Hindistan olmak üzere, Brezilya, Meksika, Çin ve Amerika önemli kuru fasülye üretici ülkeleridir. Ülkemizde Konya, Ereğli, Aksaray ve Erzincan yöresinde yetişmektedir.
Kırmızı etin karşıladığı proteinin tamamını karşılayan Kuru Fasülye, kalp sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır. Kemik yapısının güçlenmesine ve sinir sistemine çok faydalıdır.
Kuru fasulye, bitkisel beslenmeye dayalı (vejetaryen) diyetlerle ilgili sağlık faydalarından bazılarına katkı sağlar. Kuru fasulye, potasyum, magnezyum, folik asit, demir ve çinko da dahil olmak üzere bir takım önemli mikro besin maddeleri bakımından zengindir ve vejetaryen diyetlerde önemli protein kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilen kuru fasulye, bu besinlere düşük glisemik endeks katkısı sağlayan lif bakımından zengindir. Sağlık açısından faydaları, düşük doymuş yağ ve yüksek miktarda önemli besin içeriği gibi dolaysız özelliklerinden kaynaklanmaktadır.