Anadolu’da yaklaşık 8000 yıl önce yetiştirildiği bilinen nohut, daha sonra Akdeniz ve Hindistan’a yayılmıştır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Taze olarak yenilebileceği gibi, kurutulup yemek olarak tüketilir, ayrıca leblebinin de hammaddesini oluşturur.
Nohut, yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Mercimekten sonra kuraklığa ve sıcaklığa en çok dayanan bitki olması, nohudu kurak alanların en önemli bitkilerinden birisi yapmıştır. Bu nedenle, ülkemizin Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu bölgelerinin de yetiştirilir. Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ile B vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından da zengin olan nohut, vücudu kuvvetlendirip zihinsel yorgunluğu gideriyor. Aynı zamanda cinsel isteği ve gücü de artırıyor.