Pirinç veya çeltik, buğdaygiller familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. Pirinç, başta pilav olmak üzere dolma gibi yemeklerin yapımında kullanılır.
Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori ile miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır. Pirinç, özellikle kolorektal ve bağırsak kanserine karşı savunmada faydalı. Bununla birlikte, pirinç, lifin yanı sıra, vücudu serbest radikallerden temizleyen doğal antioksidanlar veya tetikleyicileri olarak da hareket eden C vitamini, A vitamini, fenolik ve flavonoid bileşiklere de sahip. Serbest radikaller organ sistemlerine ciddi hasar verebilecek ve sağlıklı hücrelerin kanserliye dönüşmesine sebep olabilecek şekilde hücresel metabolizmanın yan ürünleri. Antioksidan düzeylerinin artırılması daha fazla pirinç tüketmekle sağlanabiliyor.