Kırmızı Mercimek

Birkar Mercimek

Baklagiller familyasından olan Kırmızı Mercimeğin anavatanı Orta Asya olup, bir kurak bölge bitkisidir. Mercimek üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alan ülkemizde, en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin´de yetişmektedir.

Kırmızı mercimek tam bir vitamin ve besin deposudur. Kandaki kolesterol düzeyini düşürerek kalp krizi riskini azaltır. İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asit nedeni ile kansızlığı önler. Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle, kan şekerini ve insülin oranını düşürdüğünden şeker hastaları için çok değerli bir besin maddesidir.Kabuklu halde toplanan kırmızı mercimek, kabuğundan ayrılıp işlenir ve ayıklamadan geçirilir.Çoğunlukla çorba yapımında kullanılmakla birlikte mercimek köftesi de sofralara ayrı bir renk katmaktadır.